Aszódi Integrált Kulturális Intézmény

Gyerekkönyvtár

Könyvtárunkban Te lehetsz a

főszereplő. Már csak Rád várunk!

Kisgyermekektől fiatal felnőttekig várjuk az olvasást kedvelő fiatalokat. Itt Mindenki megtalálhatja korosztályának és érdeklődésének megfelelő olvasmányát, klasszikustól kortársig. Van itt mese, vers, regény... Ha nem tudsz választani, szívesen segítenek a könyvtárosok és a Könyvtárlakók is. Ezen kívül színes programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat. Aktuális információk a várható eseményekről a ‘Programok’ menüpont alatt találhatók meg. Kattints rá! KamaszTanya Kedves „Majdnemfelnőttek”! 14 éves kortól vár Titeket a KamaszTanya! A számotokra kialakított térben találhattok könyveket, folyóiratokat. Ki-ki választhat saját ízlése szerint. Itt önmagatok lehettek. Ha van kedvetek játszani, egy jót beszélgetni, egy könyvet kölcsönözni, várunk Benneteket szeretettel! Olvasósarok Ide bekukcózhatsz. Elrepülhetsz a képzeleted elengedve távoli tájakra, a mesék szereplője, kultúrák felfedezője lehetsz. Eljuthatsz akár olyan földrészekre is melyet még nem fedeztél fel. A határ a csillagos ég. Engedd el fantáziád és ha szükséged lenne társakra az új utakon, akkor Mi abban is társaid leszünk. (Persze csak ha Te is szeretnéd.) Olvass minden nap! Heti-Havi rendszerességgel folyóiratok érkeznek könyvárunkba a fiatal korosztály részére. Kerülj beljebb, lépd át küszöbünket és olvass át mindent ami érdekelhet. Mi az ami rendelkezésetekre áll rendszeresen friss tartalommal? Többek között a Tücsök, Kabóca, Garfield, Minecraft, Mineworld, Szitakötő. A nagyobbak részére a Természetbúvár, 5perc Angol, Galaktika. Szeretettel várunk, légy rendszeres olvasónk!
Aszódi Integrált Kulturális Intézmény weboldala. Indult 2020 őszén.
Nyitvatartás hétfő: 10:00–18:00 kedd: 10:00–16:00 szerda: zárva csütörtök: 10:00–18:00 péntek: 10:00–18:00 szombat (páratlan héten): 9:00–13:00 szombat (páros héten): 13:00–17:00 vasárnap: Zárva
Beiratkozás - Díjak Beiratkozás - Díjak
Könyvtárlakók (Különleges faj) Ismerd meg csoportonkunkat és legyél a tagja! Ha többet szeretnél megtudni a felvétel lehetőségéről keress Minket elérhetőségeink egyikén. Kattints a szövegre.
Új e-mail címünk:

A Magyar Népmese Napja

Könyvajánló minden napra, minden korosztálynak

A jövő héten, online megtekinthető mesékhez kapcsolódóan figyelmetekbe ajánljuk az alábbi meseszép könyveket. Ha még nem vagy tagja gyerekkönyvtárunknak akkor itt az idő, hogy belépj a mesék birodalmába!

Olvastad?

Könyvajánló (nem csak ) fiataloknak

Na jó, de miről szól ez az ajánló?” szinte hallom már a kérdéseket. Egy olyan könyvről, ami talán visszarántja az embert egy kicsit ebből a mindennapi rohanásból anélkül, hogy egy pillanatig is unalmas, vagy túlzottan komoly lenne…
Rövid összefoglaló Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.
Olvasom tovább az ajánlót Olvasom tovább az ajánlót Adventi naptár (ötlettár) letöltése Adventi naptár (ötlettár) letöltése

Készítsük fel lelkünket együtt a karácsonyra

Adventi naptár gyermekeknek

Szeretnénk mi is elősegíteni az ünnepre való hangolódást, kicsit színesebbé tenni a várakozás időszakát! Ennek okán minden nap kedveskedünk egy-egy apró virtuális ajándékkal. Reméljük ugyanolyan örömmel fogjátok követni a 24 napon át tartó AIKI ADVENTI NAPTÁRT, mint amilyen örömmel és szeretettel készültünk mi vele. Reméljük, mindenki talál majd benne neki és családjának szóló ötletet. Elsőként a legkisebbeknek és családjaiknak készültünk egy sajátkészítésű adventi naptárazás ötlettel. Letölthető, kinyomtatható kártyák találhatók az alábbi linken. A kártyákon csoki helyett, vagy csoki mellé adható ötletek vannak, közös programötletek, apró kedveskedések. Fogadjátok nyílt szívvel, szeretettel! Ha még nem vagy követője Facebook oldalunknak akkor az ezen a linken feliratkozhatsz. facebook.com/kulturaaszod (Elsősorban innen értesülhetsz aktuális híreinkről.)

Karácsonyi könyvajánló

Judit “néni” (Könyvtárlakó) ajánlásával

Beköszöntött a hideg évszak, közeledik az advent, a karácsonyvárás időszaka. Az esti bekuckózáshoz ajánlok most néhány olvasnivalót kicsiknek és nagyoknak. Az apróságok szívesen nézegetik a színes böngészőket, lapozókat. Nagyszerű időtöltés szülőknek és gyerekeknek egyaránt a saját történetek szövögetése a képek alapján. Csodaszép mesekönyv került fel idén a könyvtár polcára. Hanga, karácsonyi kalandjai szórakoztató olvasmányt ígérnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Diótörő számos változata megtalálható könyvtárunkban, több korosztály örömére. A 8-12 éves korosztály számára is fellelhetők izgalmas, érdekes, vagy éppen megható történetek nálunk. És hogy ne maradjanak ki a kamaszok sem, az ő figyelmükbe ajánlom Leiner Laura három karácsonyi történetet tartalmazó kötetét. Kellemes időtöltést és szép karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A templomi kisegér

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi - Négy évszak a Vadrózsa utcában

Alma Magdi egy bodzavirágfehér, templomi kisegér. Igazi házikóban lakik a templom falában. Rengeteg barátja van: Süni, Molly a postás egér, Mókus Edina és fiai, és még sorolhatnánk napestig. A mindig kalandra kész Magdi kirándulást szervez, pikniket tervez, sütiket süt. Nem lehet unatkozni mellette. Őt mindenki igazán kedveli. Hogy miért? Az kiderül a kötet bájos történeteiből. A mesék a Vadrózsa utcában élő állatok mindennapjait mutatják be, hogy mit lehet tenni egy nagy esőzés alkalmával, milyen örömet jelent az első havazás, hogyan zajlik egy tavaszi nagytakarítás. Megtudhatjuk, mi az az összegömbölyödés. Aztán van itt kísértetvadászat, sütiverseny, titkos terv. Sőt még egy igazi expedíció is. A szereplők azonban olykor problémákkal és nehézségekkel néznek szembe, ám ha összefognak és segítik egymást, mindent meg tudnak oldani. A történeteket a szerző kedves illusztrációi kísérik, így téve a könyvet gyerekek számára még szebbé, izgalmasabbá.
Online adatbázis - könyvkereső Online adatbázis - könyvkereső

A Szent Johanna Gimi

Berki Dzsenifer ajánlója

Mindig is nagy kedvencem marad a Szent Johanna Gimi. 14 éveseknek ajánlanám elsősorban. Elkezded, és addig nem nyugszol, míg nem olvasod el az összes részt. A könyvsorozat 8 részes, a 8. részből 2 van, tehát igazából 9 kötetből áll. Természetesen kalauz is tartozik hozzá. Nekem a kedvenc szereplőm, Kinga volt. A karaktere, a személyisége nagyon hasonlított önmagamra. Híres mondatok a könyvsorozatból: ’’Melyik szeptember 8?, Megvársz?, Vert már pofán krampusz?” Nagyon vicces és érzelmes könyv. Főleg lányoknak ajánlanám, de fiúk is olvashatják. A történet egyébként Reniről szól, és arról, min megy keresztül, hogy megkaphassa azt a srácot, aki 9. óta tetszik neki. Néha vontatott volt, amikor Reni túlzásba vitte a depressziós korszakát. Véleményem szerint felesleges ennyire túlagyalni mindent, és várni arra, hogy talán tetszem neki, talán nem. Miközben Cortez más lánnyal jön össze úgy, hogy Renit is szereti. Zsoltit nagyon szerettem. Olyan vicces volt és aranyos. Már az elején, amikor ducibb volt, akkor is ő volt a legszimpatikusabb. Aztán Kingának hála, kigyúrt srác lett belőle. Nagyon összetartó osztály áll a középpontban. A tanárokon is lehetett sokat nevetni. Reni kedvenc tanára Kardos (irodalom tanár), aki utálta Cortezt, a fiú pedig az egyik kedvence volt Vladárnak(rajz tanár), aki Renit utálta. Virág és Ricsi kapcsolatát soha nem értettem, de jó volt az úgy. Leiner Laurát nagyon szeretem, kedvenc magyar íróm, imádom a könyveit. SzJG találkozón is voltam, nagyon jól éreztem magam. A író nagyon közvetlen személyiség, nyitott és aranyos. Ajánlani tudom teljes szívvel az összes Leiner Laura könyvet. Nekem segített átvészelni a tini éveimet, bár most is az vagyok még. Amikor szomorú voltam, az ő könyvei által mosolyogtam, megnevettetett mindaz, amit ő papírra vetett és kiadott. Nagyon köszönöm neki. A Szent Johanna Gimit kb 3 nap alatt elolvastam, úgyhogy egy rész 450-600 oldal volt. Elkezdtem, és egyszerűen el kellett olvasnom a többit is, olyan izgalmas volt. Mai napig olvasom őket újra és újra.

Kedves Olvasóink!

Kedves Múzeumlátogatók!

2021. május 3-án az AIKI Könyvtár és

Művelődési Ház közösségi terei megnyílnak.

Múzeumunk 2021. május 11-től lesz

látogatható, az alábbi feltételekkel:

Az intézmények védettségi igazolvánnyal

látogathatók. A 18 év alatti fiatalokat

védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt

kísérővel tudjuk fogadni.

A védőmaszk használata az intézmények

belső tereiben is ajánlott.

Könyvtárunk, a védettségi igazolvánnyal nem

rendelkező olvasóknak továbbra is biztosítja

az ablakos kölcsönzés lehetőségét.

A Föld Napja

Leopold nagy utazása a Föld Napján - Zöldnek lenni menő!

Könyvtári manónk gondolt egyet és csintalan természetének engedve kiszökött gyermekkönyvtárunkból. Szépséges tájakat, virágokat, fákat talált útja során melyekről ma visszatérését követően mesélt is nekünk. Leopold aprócska termetéhez képest hatalmas dolgokat vitt véghez. Útja során kiscipőcskéje megkopott, ruhácskája kifeslett. Mindez viszont nem szegte kedvét. Hazatérését követően be sem állt a kicsi szája, Mi pedig ámultunk a történetein. Csak mondta és mutatta és mesélte, és mondta és mutatta és mesélte. Persze az Ő varázslatos manócska nyelvét csak kevesen érthetik, de szerencsére jártában-keltében sok-sok képet is készített. A sokrengeteg képéből megengedte, hogy készítsünk egy kisfilmet, melyet sok szeretettel oszt meg veletek. Kattintsatok a YouTube logóra!

Anyák napja

G.G. tollából

Ma van anyák napja. Ez a nap alapvetően nem egy szomorú nap, de számomra mégis magával hozza a fájó érzéseket. Hosszú évekig semmibe vettem ezt a napot, de senki nem várhatja el tőlem, hogy a történtek után egy percet is áldozzak erre az eseményre. Egészen kiskoromban történt, éppen hogy csak elkezdtem az iskolát, csupán egy elsős kislány voltam még akkor. Május első vasárnapjáról mindenki tudja, hogy azaz anyák napja. Az iskolában mi már április közepétől erre a napra készültünk az osztálytársaimmal és a tanítónénikkel. Virágot ültettünk kis cserepekbe és minden nap meglocsoltuk őket, a fény felé fordítottuk és gondoztuk őket, hogy amikor odaadjuk az anyukáinknak büszkén mondhassuk: „Anya ezt a virágot akkora szeretettel gondoztam, ahogy te is engem minden egyes nap.” G.G. írása a linkre kattintva olvasható teljes terjedelmében.

OlvasóPróba

Olvasásnépszerűsítő játék!

A 2022-es évben újra meghirdetjük az OlvasóPróba elnevezésű olvasásnépszerűsítő játékunkat, melyre a 7-8-9. évfolyamosok jelentkezését várjuk. A játék menete: 3 fős csapatok részvételére számítunk, amelyek lehetnek vegyes csapatok is (különböző iskola, osztály, évfolyam). Két könyvet kérünk elolvasni a játék ideje alatt. Ezekhez a gyerekkönyvtárban átvehetők a feladatlapok, amelyekben különféle játékos feladatokat teszünk közzé. A megoldásokat a kijelölt határidőig a gyerekkönyvtárban tudjátok leadni. A két levelezős fordulót egy élő játék zárja le, ahová mindenki meghívást kap az addigi teljesítményétől függetlenül. Ebben a fordulóban többtagú zsűri pontozza majd a feladatokat. Az élő forduló idejét 2022. májusra tervezzük. Hogy ki lesz a zsűriben? Az legyen meglepetés! :) A könyvek, melyeket a jelentkezéshez és részvételhez szükséges elolvasni: Szabó Tibor Benjámin: EPIC – az első küldetés Berg Judit: Az őrzők (A fenti könyvek megtalálhatók és kölcsönözhetők a gyermekkönyvtárunkban.) Jelentkezés határideje: 2022. február 18. A jelentkezési lapokat -nyomtatott formátumban- a könyvtárunkban lehet átvenni, kitölteni, leadni. Az első feladatsor március. 1-től lesz elérhető a könyvtárban. A játékkal kapcsolatosan további felmerülő kérdések esetén Nagy Judit áll rendelkezésetekre. E-mail címe: gyerekkonyvtar@kulturaaszod.hu Telefonos elérhetősége: +36 28 400 606

Nyári táborok a Gyermekkönyvtárban

Városjáró tábor - 2022. június 27 – július 1.

Napközis tábor 8-12 éveseknek! Ha szeretnéd megismerni Budapest titkait, esetleg kíváncsi vagy a Gödöllői Királyi Kastély rejtett zugaira, akkor ez a tábor neked való. Minden nap útra kelünk, felfedezünk érdekes helyeket, megtudunk titkokat. Játszunk egy jót a budai Várnegyedben, Pesten a Grundon, megcsodáljuk az Andrássy utat, és pincétől padlásig bejárjuk az Operaházat. És hogy mi köze Podmaniczky bárónak az Operaházhoz? Az is kiderül ezen a héten. Részvételi díj: 25.000.-Ft. /gyermek

Kalandozások a föld körül - 2022. július 11-15.

Napközis tábor 8-12 éveseknek! 80 helyett csak 5 napunk lesz „körbeutazni” a Földet. Érdekes kalandokat, játékot, sok-sok meglepetést tartogat ez a tábor. Térben és időbe utazunk Jules Verne vezetésével. Hajózunk a Mongólián, megmentjük Auda hercegnőt, megismerkedünk a korabeli Londonnal. Meglepetés vendég is lesz! Részvételi díj: 25.000.-Ft. /gyermek

Kedves Szülők!

Mindkét tábor részletes programjáról a Gyermekkönyvtárban érdeklődhetnek. Jelentkezni csak személyesen lehet Nagy Judit gyermekkönyvtárosnál. A regisztrációhoz szükséges a jelentkezési lap kitöltése és 10.000 Ft előleg befizetése. Jelentkezéseiket 2022. március 01-től fogadjuk a táborokra.

KamaszTanya - „Bejáró” tábor középiskolásoknak

2022. augusztus 1-5., naponta 9.30-15.30-ig

Helyszín: AIKI KamaszTanya és Gyerekkönyvtár Amit adunk: szuper programok jó közösség játék, játék és játék Amit kérünk: gyere el érezd jól magad ismerkedj új, érdekes emberekkel A programokról: Kezdésnek rengeteg közösségi játék a Kerekasztalosokkal, majd találkozó, beszélgetés és játék Sohonyai Edit íróval, azután egy jó kis kirándulás Budapestre a Líra Kiadóba és a Fiumei úti Sírkertbe, ahol barangolás közben megkeressük híres emberek nyughelyét, és zárásként egy éjszakai játék a könyvtárban (na, azért egy pár órát alszunk is). És ez mennyibe kerül? 5000 Ft a részvételi díj + mindenki magának veszi meg a vonatjegyét Budapestre és vissza. Jelentkezni az aszódi könyvtárban személyesen lehet Nagy Judit gyermekkönyvtárosnál (azért, mert ki kell töltened egy jelentkezési lapot, és befizetned az 5000 Ft-ot). Határidő: 2022. június 17.

Találkozásunk az EPIC írójával

Írta: Száraz Kata, Miklós Dorka, Pauló Sára

Nagy örömünkre szolgál, hogy találkozhattunk az EPIC írójával: Szabó Tibor Benjáminnal. Mindenekelőtt betekintést kaphattunk az életébe. Elmesélte, hogy kiskora óta rajong a könyvekért, sőt az iskolában akár „könyvtárlakóként” is emlegethették volna. Voltaképpen mindig is könyvekkel foglalkozott, a lehető legsokoldalúbban - hiszen volt főszerkesztő, lapszerkesztő és könyvkiadót is vezetett. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy pályafutását könyvtárosként kezdte. Később azt is elmondta, hogy munkájából adódóan számos országot és kultúrát ismerhetett meg. Ellátogatott például Dél-Koreába is, ahol az ott lakók számára egy hatalmas aluljáróban és metrómegállóban hoztak létre nyitott könyvtárat, több százezer kötettel. Ezek az utazások meghatározó élmények voltak számára. Hasonlóan ahhoz, hogy még kamaszként, hogy egy szögesdróttal lezárt hídon átszökött Romániába. A László Endre által megírt Szíriusz kapitány könyvsorozat egész életében nagyon meghatározó mű volt. A saját olvasmányélményét kereste más történetekben, de mivel nem találta, így megírta a saját művét. Így született meg az EPIC című könyv. Ez egy fanfiction típusú regény, amelynek az volt a célja, hogy ugyanazt az élményt adhassa át, amit a Szíriusz kapitány adott az írónak. Véleménye szerint a közös vonások felismerhetőek a két történet között. Az EPIC egy ifjúsági mű, amelynek középpontjában egy iskola áll. Ide összegyűjtik az ország legtehetségesebb gyerekeit, akik mind másban kiemelkedőek. Itt ismerhetjük meg a hat főszereplőt, akikben az a közös, hogy mind a B Team nevű tanulócsoport tagjai. Saját képességükre csak később derül fény. Nagy erőfeszítéssel próbálják kideríteni, hogy vajon vezetőket vagy műkincstolvajokat akarnak belőlük képezni. Az író elmondta, hogy az EPIC-ből összesen három részt szeretne. A második rész még frissnek számít, idén februárban jelent meg. A harmadik részt nyáron tervezi megírni, ami már a jövőben fog játszódni, és aktuális problémákat helyez előtérbe. A találkozásunk végén kérdezhettünk is az írótól. Többek között kérésünkre szót ejtett a fülszövegen található nem mindennapi önéletrajzáról is. Célja az volt, hogy ezzel is eltérjen másoktól. Véleményünk szerint ez sikerült, hisz a mi szemünk is megakadt rajta. Az ezt követő kérdésünk az volt, hogy az egyik szereplőnek (név szerint Jánosnak) mi a képessége, mivel erről se az első részben, se a másodikban nem tett említést. Erre azt felelte, hogy Napóleon szindrómában szenved. Befejezésképpen a harmadik kérdésünk az volt, hogy a B Team egyik tagjának (pontosabban Sádinak) miért pont az aikidót választotta sportként? Erre azt a választ kaptuk, hogy ennek a sportnak nem az erőszak áll a középpontjában, hanem az ellenségnek az egyensúlyból való kibillentése. Ez teszi igazán különlegessé ezt a sportágat. Igazából ezt a technikát az életben is alkalmazhatnánk - itt arra gondolunk, hogy ha valaki bánt, akkor a ránk irányított negatív érzelmet vezetnénk vissza az ellenfélre. Így könnyebben lehet legyőzni a konfliktusokat, ezáltal partnert képezni ellenfelünkből. Minden esetben kerülni kell a másik fél megbántását, és építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekedni . Zárásképpen szeretnénk megköszönni a lehetőséget a találkozásra, igazán jól éreztük magunkat, izgalmas történetekkel gazdagodhattunk!

OlvasóPróba

Véget ért az idei OlvasóPróba!

A három fordulós játék döntőjét május 26-án tartottuk a könyvtárban. Ebben az évben két izgalmas ifjúsági regényt olvastak a résztvevők. Szabó Tibor Benjámin EPIC : az első küldetés, és Berg Judit Őrzők c. regényét. Két levező fordulóban kaptak a fiatalok feladatlapokat és kreatív feladatokat. Minden csapat vette az akadályokat. A döntő zsűrijében ott ült maga az író, Szabó Tibor, és az egyik első Könyvtárlakónk, Czigány Rebeka. Ezúton is köszönjük munkájukat. Izgalmas játék, jó hangulat alakult ki a KamaszTanyán. Szabó Tibor Benjámin összefoglaló írását az alábbi linkre kattintva olvashatjátok el. OlvasóPróba 2022 - Szabó Tibor Benjámin írása. A Próbát az SDK csapat nyerte: Miklós Dorka, Pauló Sára, és Száraz Kata (felkészítő tanáruk Czok Erzsébet). Gratulálunk nekik! Következő kamaszoknak szóló programunk a KamaszTanya tábor lesz, ahová még várjuk a jelentkezőket. Addig is figyeljétek a Facebookon a Zöld KamaszTanya és Gyerekkönyvtár oldalt, ahol minden programról, érdekességről értesülhettek! Kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

Gyerekkönyvtár

Könyvtárunkban Te lehetsz a főszereplő. Már csak

Rád várunk!

Kisgyermekektől fiatal felnőttekig várjuk az olvasást kedvelő fiatalokat. Itt Mindenki megtalálhatja korosztályának és érdeklődésének megfelelő olvasmányát, klasszikustól kortársig. Van itt mese, vers, regény... Ha nem tudsz választani, szívesen segítenek a könyvtárosok és a Könyvtárlakók is. Ezen kívül színes programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat. Aktuális információk a várható eseményekről a ‘Programok’ menüpont alatt találhatók meg. Kattints rá! KamaszTanya Kedves „Majdnemfelnőttek”! 14 éves kortól vár Titeket a KamaszTanya! A számotokra kialakított térben találhattok könyveket, folyóiratokat. Ki-ki választhat saját ízlése szerint. Itt önmagatok lehettek. Ha van kedvetek játszani, egy jót beszélgetni, egy könyvet kölcsönözni, várunk Benneteket szeretettel! Olvasósarok Ide bekukcózhatsz. Elrepülhetsz a képzeleted elengedve távoli tájakra, a mesék szereplője, kultúrák felfedezője lehetsz. Eljuthatsz akár olyan földrészekre is melyet még nem fedeztél fel. A határ a csillagos ég. Engedd el fantáziád és ha szükséged lenne társakra az új utakon, akkor Mi abban is társaid leszünk. (Persze csak ha Te is szeretnéd.) Olvass minden nap! Heti-Havi rendszerességgel folyóiratok érkeznek könyvárunkba a fiatal korosztály részére. Kerülj beljebb, lépd át küszöbünket és olvass át mindent ami érdekelhet. Mi az ami rendelkezésetekre áll rendszeresen friss tartalommal? Többek között a Tücsök, Kabóca, Garfield, Minecraft, Mineworld, Szitakötő. A nagyobbak részére a Természetbúvár, 5perc Angol, Galaktika. Szeretettel várunk, légy rendszeres olvasónk!
Aszódi Integrált Kulturális Intézmény
Aszódi Integrált Kulturális Intézmény weboldala. Indult 2020 őszén.
Beiratkozás - Díjak Beiratkozás - Díjak

A Magyar Népmese Napja

Könyvajánló minden napra, minden korosztálynak

A jövő héten, online megtekinthető mesékhez kapcsolódóan figyelmetekbe ajánljuk az alábbi meseszép könyveket. Ha még nem vagy tagja gyerekkönyvtárunknak akkor itt az idő, hogy belépj a mesék birodalmába!

Olvastad?

Könyvajánló (nem csak ) fiataloknak

Na jó, de miről szól ez az ajánló?” szinte hallom már a kérdéseket. Egy olyan könyvről, ami talán visszarántja az embert egy kicsit ebből a mindennapi rohanásból anélkül, hogy egy pillanatig is unalmas, vagy túlzottan komoly lenne…
Olvasom tovább az ajánlót Olvasom tovább az ajánlót
Rövid összefoglaló Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Készítsük fel lelkünket együtt a

karácsonyra

Adventi naptár gyermekeknek

Szeretnénk mi is elősegíteni az ünnepre való hangolódást, kicsit színesebbé tenni a várakozás időszakát! Ennek okán minden nap kedveskedünk egy-egy apró virtuális ajándékkal. Reméljük ugyanolyan örömmel fogjátok követni a 24 napon át tartó AIKI ADVENTI NAPTÁRT, mint amilyen örömmel és szeretettel készültünk mi vele. Reméljük, mindenki talál majd benne neki és családjának szóló ötletet. Elsőként a legkisebbeknek és családjaiknak készültünk egy sajátkészítésű adventi naptárazás ötlettel. Letölthető, kinyomtatható kártyák találhatók az alábbi linken. A kártyákon csoki helyett, vagy csoki mellé adható ötletek vannak, közös programötletek, apró kedveskedések. Fogadjátok nyílt szívvel, szeretettel! Ha még nem vagy követője Facebook oldalunknak akkor az alábbi linken feliratkozhatsz. (Elsősorban innen értesülhetsz aktuális híreinkről.) facebook.com/kulturaaszod
Adventi naptár (ötlettár) letöltése Adventi naptár (ötlettár) letöltése

Karácsonyi könyvajánló

Judit “néni” (Könyvtárlakó) ajánlásával

Beköszöntött a hideg évszak, közeledik az advent, a karácsonyvárás időszaka. Az esti bekuckózáshoz ajánlok most néhány olvasnivalót kicsiknek és nagyoknak. Az apróságok szívesen nézegetik a színes böngészőket, lapozókat. Nagyszerű időtöltés szülőknek és gyerekeknek egyaránt a saját történetek szövögetése a képek alapján. Csodaszép mesekönyv került fel idén a könyvtár polcára. Hanga, karácsonyi kalandjai szórakoztató olvasmányt ígérnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Diótörő számos változata megtalálható könyvtárunkban, több korosztály örömére. A 8-12 éves korosztály számára is fellelhetők izgalmas, érdekes, vagy éppen megható történetek nálunk. És hogy ne maradjanak ki a kamaszok sem, az ő figyelmükbe ajánlom Leiner Laura három karácsonyi történetet tartalmazó kötetét. Kellemes időtöltést és szép karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A templomi kisegér

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi - Négy évszak a

Vadrózsa utcában

Alma Magdi egy bodzavirágfehér, templomi kisegér. Igazi házikóban lakik a templom falában. Rengeteg barátja van: Süni, Molly a postás egér, Mókus Edina és fiai, és még sorolhatnánk napestig. A mindig kalandra kész Magdi kirándulást szervez, pikniket tervez, sütiket süt. Nem lehet unatkozni mellette. Őt mindenki igazán kedveli. Hogy miért? Az kiderül a kötet bájos történeteiből. A mesék a Vadrózsa utcában élő állatok mindennapjait mutatják be, hogy mit lehet tenni egy nagy esőzés alkalmával, milyen örömet jelent az első havazás, hogyan zajlik egy tavaszi nagytakarítás. Megtudhatjuk, mi az az összegömbölyödés. Aztán van itt kísértetvadászat, sütiverseny, titkos terv. Sőt még egy igazi expedíció is. A szereplők azonban olykor problémákkal és nehézségekkel néznek szembe, ám ha összefognak és segítik egymást, mindent meg tudnak oldani. A történeteket a szerző kedves illusztrációi kísérik, így téve a könyvet gyerekek számára még szebbé, izgalmasabbá.

A Szent Johanna Gimi

Berki Dzsenifer ajánlója

Mindig is nagy kedvencem marad a Szent Johanna Gimi. 14 éveseknek ajánlanám elsősorban. Elkezded, és addig nem nyugszol, míg nem olvasod el az összes részt. A könyvsorozat 8 részes, a 8. részből 2 van, tehát igazából 9 kötetből áll. Természetesen kalauz is tartozik hozzá. Nekem a kedvenc szereplőm, Kinga volt. A karaktere, a személyisége nagyon hasonlított önmagamra. Híres mondatok a könyvsorozatból: ’’Melyik szeptember 8?, Megvársz?, Vert már pofán krampusz?” Nagyon vicces és érzelmes könyv. Főleg lányoknak ajánlanám, de fiúk is olvashatják. A történet egyébként Reniről szól, és arról, min megy keresztül, hogy megkaphassa azt a srácot, aki 9. óta tetszik neki. Néha vontatott volt, amikor Reni túlzásba vitte a depressziós korszakát. Véleményem szerint felesleges ennyire túlagyalni mindent, és várni arra, hogy talán tetszem neki, talán nem. Miközben Cortez más lánnyal jön össze úgy, hogy Renit is szereti. Zsoltit nagyon szerettem. Olyan vicces volt és aranyos. Már az elején, amikor ducibb volt, akkor is ő volt a legszimpatikusabb. Aztán Kingának hála, kigyúrt srác lett belőle. Nagyon összetartó osztály áll a középpontban. A tanárokon is lehetett sokat nevetni. Reni kedvenc tanára Kardos (irodalom tanár), aki utálta Cortezt, a fiú pedig az egyik kedvence volt Vladárnak(rajz tanár), aki Renit utálta. Virág és Ricsi kapcsolatát soha nem értettem, de jó volt az úgy. Leiner Laurát nagyon szeretem, kedvenc magyar íróm, imádom a könyveit. SzJG találkozón is voltam, nagyon jól éreztem magam. A író nagyon közvetlen személyiség, nyitott és aranyos. Ajánlani tudom teljes szívvel az összes Leiner Laura könyvet. Nekem segített átvészelni a tini éveimet, bár most is az vagyok még. Amikor szomorú voltam, az ő könyvei által mosolyogtam, megnevettetett mindaz, amit ő papírra vetett és kiadott. Nagyon köszönöm neki. A Szent Johanna Gimit kb 3 nap alatt elolvastam, úgyhogy egy rész 450-600 oldal volt. Elkezdtem, és egyszerűen el kellett olvasnom a többit is, olyan izgalmas volt. Mai napig olvasom őket újra és újra.

A Föld Napja

Leopold nagy utazása a Föld Napján

Zöldnek lenni menő!

Könyvtári manónk gondolt egyet és csintalan természetének engedve kiszökött gyermekkönyvtárunkból. Szépséges tájakat, virágokat, fákat talált útja során melyekről ma visszatérését követően mesélt is nekünk. Leopold aprócska termetéhez képest hatalmas dolgokat vitt véghez. Útja során kiscipőcskéje megkopott, ruhácskája kifeslett. Mindez viszont nem szegte kedvét. Hazatérését követően be sem állt a kicsi szája, Mi pedig ámultunk a történetein. Csak mondta és mutatta és mesélte, és mondta és mutatta és mesélte. Persze az Ő varázslatos manócska nyelvét csak kevesen érthetik, de szerencsére jártában-keltében sok-sok képet is készített. A sokrengeteg képéből megengedte, hogy készítsünk egy kisfilmet, melyet sok szeretettel oszt meg veletek. Kattintsatok a YouTube logóra!

Anyák napja

G.G. tollából

Ma van anyák napja. Ez a nap alapvetően nem egy szomorú nap, de számomra mégis magával hozza a fájó érzéseket. Hosszú évekig semmibe vettem ezt a napot, de senki nem várhatja el tőlem, hogy a történtek után egy percet is áldozzak erre az eseményre. Egészen kiskoromban történt, éppen hogy csak elkezdtem az iskolát, csupán egy elsős kislány voltam még akkor. Május első vasárnapjáról mindenki tudja, hogy azaz anyák napja. Az iskolában mi már április közepétől erre a napra készültünk az osztálytársaimmal és a tanítónénikkel. Virágot ültettünk kis cserepekbe és minden nap meglocsoltuk őket, a fény felé fordítottuk és gondoztuk őket, hogy amikor odaadjuk az anyukáinknak büszkén mondhassuk: „Anya ezt a virágot akkora szeretettel gondoztam, ahogy te is engem minden egyes nap.” G.G. írása a linkre kattintva olvasható teljes terjedelmében.
Új e-mail címünk:
Online adatbázis - könyvkereső Online adatbázis - könyvkereső

OlvasóPróba

Olvasásnépszerűsítő játék!

A 2022-es évben újra meghirdetjük az OlvasóPróba elnevezésű olvasásnépszerűsítő játékunkat, melyre a 7-8-9. évfolyamosok jelentkezését várjuk. A játék menete: 3 fős csapatok részvételére számítunk, amelyek lehetnek vegyes csapatok is (különböző iskola, osztály, évfolyam). Két könyvet kérünk elolvasni a játék ideje alatt. Ezekhez a gyerekkönyvtárban átvehetők a feladatlapok, amelyekben különféle játékos feladatokat teszünk közzé. A megoldásokat a kijelölt határidőig a gyerekkönyvtárban tudjátok leadni. A két levelezős fordulót egy élő játék zárja le, ahová mindenki meghívást kap az addigi teljesítményétől függetlenül. Ebben a fordulóban többtagú zsűri pontozza majd a feladatokat. Az élő forduló idejét 2022. májusra tervezzük. Hogy ki lesz a zsűriben? Az legyen meglepetés! :) A könyvek, melyeket a jelentkezéshez és részvételhez szükséges elolvasni: Szabó Tibor Benjámin: EPIC – az első küldetés Berg Judit: Az őrzők (A fenti könyvek megtalálhatók és kölcsönözhetők a gyermekkönyvtárunkban.) Jelentkezés határideje: 2022. február 18. A jelentkezési lapokat -nyomtatott formátumban- a könyvtárunkban lehet átvenni, kitölteni, leadni. Az első feladatsor március. 1-től lesz elérhető a könyvtárban. A játékkal kapcsolatosan további felmerülő kérdések esetén Nagy Judit áll rendelkezésetekre. E-mail címe: gyerekkonyvtar@kulturaaszod.hu Telefonos elérhetősége: +36 28 400 606

Nyári táborok a Gyermekkönyvtárban

Városjáró tábor - 2022. június 27 – július 1.

Napközis tábor 8-12 éveseknek! Ha szeretnéd megismerni Budapest titkait, esetleg kíváncsi vagy a Gödöllői Királyi Kastély rejtett zugaira, akkor ez a tábor neked való. Minden nap útra kelünk, felfedezünk érdekes helyeket, megtudunk titkokat. Játszunk egy jót a budai Várnegyedben, Pesten a Grundon, megcsodáljuk az Andrássy utat, pincétől padlásig, bejárjuk az Operaházat. És hogy mi köze Podmaniczky bárónak az Operaházhoz? Az is kiderül ezen a héten. Részvételi díj: 25.000.-Ft. /gyermek

Kalandozások a föld körül - 2022. július 11-15.

Napközis tábor 8-12 éveseknek! 80 helyett csak 5 napunk lesz „körbeutazni” a Földet. Érdekes kalandokat, játékot, sok-sok meglepetést tartogat ez a tábor. Térben és időbe utazunk Jules Verne vezetésével. Hajózunk a Mongólián, megmentjük Auda hercegnőt, megismerkedünk a korabeli Londonnal. Meglepetés vendég is lesz! Részvételi díj: 25.000.-Ft. /gyermek

Kedves Szülők!

Mindkét tábor részletes programjáról a Gyermekkönyvtárban érdeklődhetnek. Jelentkezni csak személyesen lehet Nagy Judit gyermekkönyvtárosnál. A regisztrációhoz szükséges: jelentkezési lap kitöltése és 10.000 Ft előleg befizetése. Jelentkezéseiket 2022. március 01-től fogadjuk a táborokra.

KamaszTanya

„Bejáró” tábor középiskolásoknak

2022. augusztus 1-5., naponta 9.30-15.30-ig

Helyszín: AIKI KamaszTanya és Gyerekkönyvtár Amit adunk: szuper programok jó közösség játék, játék és játék Amit kérünk: gyere el érezd jól magad ismerkedj új, érdekes emberekkel A programokról: Kezdésnek rengeteg közösségi játék a Kerekasztalosokkal, majd találkozó, beszélgetés és játék Sohonyai Edit íróval, azután egy jó kis kirándulás Budapestre a Líra Kiadóba és a Fiumei úti Sírkertbe, ahol barangolás közben megkeressük híres emberek nyughelyét, és zárásként egy éjszakai játék a könyvtárban (na, azért egy pár órát alszunk is). És ez mennyibe kerül? 5000 Ft a részvételi díj + mindenki magának veszi meg a vonatjegyét Budapestre és vissza. Jelentkezni az aszódi könyvtárban személyesen lehet Nagy Judit gyermekkönyvtárosnál (azért, mert ki kell töltened egy jelentkezési lapot, és befizetned az 5000 Ft-ot). Határidő: 2022. június 17.

Találkozásunk az EPIC írójával

Írta: Száraz Kata, Miklós Dorka, Pauló Sára

Nagy örömünkre szolgál, hogy találkozhattunk az EPIC írójával: Szabó Tibor Benjáminnal. Mindenekelőtt betekintést kaphattunk az életébe. Elmesélte, hogy kiskora óta rajong a könyvekért, sőt az iskolában akár „könyvtárlakóként” is emlegethették volna. Voltaképpen mindig is könyvekkel foglalkozott, a lehető legsokoldalúbban - hiszen volt főszerkesztő, lapszerkesztő és könyvkiadót is vezetett. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy pályafutását könyvtárosként kezdte. Később azt is elmondta, hogy munkájából adódóan számos országot és kultúrát ismerhetett meg. Ellátogatott például Dél-Koreába is, ahol az ott lakók számára egy hatalmas aluljáróban és metrómegállóban hoztak létre nyitott könyvtárat, több százezer kötettel. Ezek az utazások meghatározó élmények voltak számára. Hasonlóan ahhoz, hogy még kamaszként, hogy egy szögesdróttal lezárt hídon átszökött Romániába. A László Endre által megírt Szíriusz kapitány könyvsorozat egész életében nagyon meghatározó mű volt. A saját olvasmányélményét kereste más történetekben, de mivel nem találta, így megírta a saját művét. Így született meg az EPIC című könyv. Ez egy fanfiction típusú regény, amelynek az volt a célja, hogy ugyanazt az élményt adhassa át, amit a Szíriusz kapitány adott az írónak. Véleménye szerint a közös vonások felismerhetőek a két történet között. Az EPIC egy ifjúsági mű, amelynek középpontjában egy iskola áll. Ide összegyűjtik az ország legtehetségesebb gyerekeit, akik mind másban kiemelkedőek. Itt ismerhetjük meg a hat főszereplőt, akikben az a közös, hogy mind a B Team nevű tanulócsoport tagjai. Saját képességükre csak később derül fény. Nagy erőfeszítéssel próbálják kideríteni, hogy vajon vezetőket vagy műkincstolvajokat akarnak belőlük képezni. Az író elmondta, hogy az EPIC-ből összesen három részt szeretne. A második rész még frissnek számít, idén februárban jelent meg. A harmadik részt nyáron tervezi megírni, ami már a jövőben fog játszódni, és aktuális problémákat helyez előtérbe. A találkozásunk végén kérdezhettünk is az írótól. Többek között kérésünkre szót ejtett a fülszövegen található nem mindennapi önéletrajzáról is. Célja az volt, hogy ezzel is eltérjen másoktól. Véleményünk szerint ez sikerült, hisz a mi szemünk is megakadt rajta. Az ezt követő kérdésünk az volt, hogy az egyik szereplőnek (név szerint Jánosnak) mi a képessége, mivel erről se az első részben, se a másodikban nem tett említést. Erre azt felelte, hogy Napóleon szindrómában szenved. Befejezésképpen a harmadik kérdésünk az volt, hogy a B Team egyik tagjának (pontosabban Sádinak) miért pont az aikidót választotta sportként? Erre azt a választ kaptuk, hogy ennek a sportnak nem az erőszak áll a középpontjában, hanem az ellenségnek az egyensúlyból való kibillentése. Ez teszi igazán különlegessé ezt a sportágat. Igazából ezt a technikát az életben is alkalmazhatnánk - itt arra gondolunk, hogy ha valaki bánt, akkor a ránk irányított negatív érzelmet vezetnénk vissza az ellenfélre. Így könnyebben lehet legyőzni a konfliktusokat, ezáltal partnert képezni ellenfelünkből. Minden esetben kerülni kell a másik fél megbántását, és építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekedni . Zárásképpen szeretnénk megköszönni a lehetőséget a találkozásra, igazán jól éreztük magunkat, izgalmas történetekkel gazdagodhattunk!

OlvasóPróba

Véget ért az idei OlvasóPróba!

A három fordulós játék döntőjét május 26-án tartottuk a könyvtárban. Ebben az évben két izgalmas ifjúsági regényt olvastak a résztvevők. Szabó Tibor Benjámin EPIC : az első küldetés, és Berg Judit Őrzők c. regényét. Két levező fordulóban kaptak a fiatalok feladatlapokat és kreatív feladatokat. Minden csapat vette az akadályokat. A döntő zsűrijében ott ült maga az író, Szabó Tibor, és az egyik első Könyvtárlakónk, Czigány Rebeka. Ezúton is köszönjük munkájukat. Izgalmas játék, jó hangulat alakult ki a KamaszTanyán. Szabó Tibor Benjámin összefoglaló írását az alábbi linkre kattintva olvashatjátok el. OlvasóPróba 2022 - Szabó Tibor Benjámin írása. A Próbát az SDK csapat nyerte: Miklós Dorka, Pauló Sára, és Száraz Kata (felkészítő tanáruk Czok Erzsébet). Gratulálunk nekik! Következő kamaszoknak szóló programunk a KamaszTanya tábor lesz, ahová még várjuk a jelentkezőket. Addig is figyeljétek a Facebookon a Zöld KamaszTanya és Gyerekkönyvtár oldalt, ahol minden programról, érdekességről értesülhettek! Kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!